Friday, April 22, 2016

[RESEPI] Tomyam Ayam Paling Simple dan Sedap Teruk!

Hai assalamualaikum!

Hamboi rajinnya kita update blog hari hari hehe. Sejak sejak putus cinta ni setiapkali tengah free takde benda nak buat je mesti bukak blog either buat blogwalking session tak pun tulis entri baru hahaha sadis nya k sedih aa cemni.



Okay harini kita nak share resepi tomyam yang kita belajar dengan arwah mak dulu. Tomyam ni senang and sangat simple. Tak leceh dan boleh jimatkan masaa lelagi bagi wanita yang bekerja macam kita ni pepagi pukul 5.30 dah ketang ketung kat dapur pastu berkecah mandi bersiap pergi kerja phew phew. Nak adjust tudung je dah 15 minit kan!

Satu benda yang mak kita ajar, kalau nak dapat tomyam yang sedap, masa tumis tu kena pastikan bahan bahan tumis tu betul betul naik bau dan hampir garing tapi jangan garing sangatt! Okay banyak bebel sangat ni meh tengok bahan bahan yang diperlukan

Bahan-bahan:

Ayam
Bawang besar dimayang
Bawang putih dihiris
Serai diketuk
Cili api dihiris
Kiub tomyam knorr
Pes tomyam adabi
Asam keping
Lobak potong bulat
Fishball
Garam
Ajinomoto
Gula

*kalau nak tambah udang ke kubis bunga ke tomato ke silalah ikut suka*

Cara-caranya:

Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bawang besar, bawang putih, dengan serai dan tumiskan  sampai layu dan naik bau. Masukkan ayam yang dah dipotong dan dicuci ke dalam periuk tadi dan gaul sampai mesra. Masukkan air sampai takat ayam tadi. Ngam ngam je airnya pun takpe sebab nak bagi ayam cepat masak. Masukkan  lobak, kiub tomyam, pes tomyam dengan cili api. Kiub dengan pes tu biasanya kita agak agak je ikut lah berapa banyak ayam. Kalau terletak lebih kiub dengan pes tu pun takpe. Kalau pekat sangat nanti tambah lah air. Asam keping masukkan lah satu. Banyak banyak nanti masam sangat pulak hehe. Okay sekarang kacau bahan bahan dalam periuk tu pastu tutup periuk dan biarkan sampai ayam masak. Nak tahu ayam dah masak, tengok tulang dia warna merah ke hitam. Kalau hitam, dah masak lah tu. Overcooked pun takpe tak jejaskan rasa pun. Bila ayam dah masak, tambah air ikut berapa banyak kuah kita nak, pastu masukkan bebola ikan, garam, ajinomoto dengan gula. Gula tu ikutlah kalau pedas sangat tomyam kita tu, taruk lah gula lebih sikit. Kacau sampai mendidih dan siap!

Biasanya sambil tunggu ayam tu masak, kita pergi sidai kain dulu, cuci pinggan mangkuk pisau apa semua, kemas kemas dapur, masak nasi, siap siapkan baju nak pergi kerja, pastu baru sambung masak kehkehkeh multitask weh!

Okay lah selamat mencuba! :D

0 sahabat mencelah: