Hai assalamualaikum!
Harini kita nak kongsi resepi lauk fav sendiri. Dulu masa belajar kat UTM mesti kena ada lauk ni. Tak pernah jemu pun hehe. Actually kita tak tahu lah nama lauk ni apa tapi kita panggil dia kentang goreng sambal bilis. Rupa dia cenggini haa.
Tak kisahlah takde rupa pun yang penting rasa dia tu serupa dengan yang kita makan kat arked cengal UTM dulu! Wallawehh puji air tangan sendiri pulak ;p
Okay so bahan bahan nya simple jee.
Bahan bahan:
3 biji kentang - potong bentuk wedges
Ikan bilis
Sebiji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
15 tangkai lada kering - dikisar
sos tiram
sos cili
garam
aji
gula
Cara caranya:
Panaskan minyak untuk menggoreng. Goreng kentang yang dah dipotong dalam bentuk wedges tu sampai garing. Bila dah siap, tos kan dan goreng ikan bilis pulak pakai minyak yang sama. Jangan membazir hehe. Pastu angkat dan tos kan.
Guna minyak baru, panaskan dalam kuali. Masukkan bawang besar dan bawang putih dan tumis sampai naik bau. Masukkan pulak lada kering yang dah dikisar dalam kuali tadi dan tumis sampai pecah minyak. Lepastu masukkan satu sudu sos tiram, satu sudu sos cili, garam, aji dan gula. Gaul sampai sebati. Masukkan kentang dan bilis yang dah digoreng tadi dan gaul sampai mesra. Siap! ;D
Rindu pulak nak balik UTM.
0 sahabat mencelah:
Post a Comment