Monday, April 25, 2016

[RESEPI] Asam Pedas Ikan Kembung

Hai assalamualaikum!

 Harini actually tak berapa sihat. Tapi nak jugak share resepi lagi kat sini sebab dah mengada-ngada pergi kerja dalam keadaan badan tak berapa nak kuat pastu end up datang kerja bosan takde buat menda haha.

Biasalah weh. Ekonomi negara kita memang tengah teruk ni. Buktinya, slow gila jualan kereta dua tiga bulan ni wehhh kita makan apa yang kita masak jeeee. Dah lama tak makan kat kedai huhu.

Okay lah sempat pulak mengadu domba hehe. So harini kita nak kongsi resepi asam pedas versi orang johor. Ikan tak semestinya ikan kembung jee. Ikan selar kuning boleh, pelaling boleh, kerisi boleh, ikan mata besar pun boleh! Apa apa ikan pun boleh sajaaaaaaa. Apa beza asam pedas johor dengan negeri lain? Entah lah. Tapi kalau melaka punya, masam betul asam pedas dia kalau nak bandingkan dengan johor punya. Senang cerita, datang rumah meh. Kita bagi awak rasa asam pedas johor. :p


Tips masak asam pedas? Takde tips. Yang penting, asal pakai lada kering je, mesti kena betul betul tua bila tumis tu. InsyaAllah masak apa apa pun nanti jadi sedap. Actually kalaunak super sedap, instead of blender, baik tumbuk je satu satu bahannya. Tapi nak jimat masa, plus taknak kacau jiran atas bawah kiri kanan bila menumbuk tu, so blender je lah senang.

Bahan-bahan:

20 tangkai lada kering - dikisar
Sebiji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
Seinci halia - dikisar
Seinci kunyit hidup - dikisar
*sebelum kisar tu letak minyak masak dalam blender kasi cepat hancur*
Sebatang serai - diketuk hujungnya
ikan kembung 3 ke 4 ekor
Asam keping satu
Garam
Aji
Gula

Cara caranya:

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam kuali. Tumis sampai pecah minyak dan sampai sambal tu tua. Bila dah pecah minyak baru masukkan serai, tambah air, garam, aji dan gula. Pastu masukkan ikan, masukkan asam keping, biarkan mendidih. Kalau pedas sangat, tambah lagi gula. Kacau mesra dan siap! Selamat mencuba!

P/s: nak lagi sedap, tambah bunga kantan dengan daun kesum allahuu allahuu sedapnyaaaaaaa!

0 sahabat mencelah: