Hai assalamualaikum!
Harini nak kongsi resepi mi goreng pulak. Resepi ni sangat sesuai untuk newbies yang baru nak belajar memasak sebab tak leceh nak masak mi ni. Paling penting, telur kena extra, taknak taugeh! Hmm.
Selalu ada orang dia nak hilangkan bau kapur pada mi, kena rendam dalam air panas lah apa lah kan. Ikut korang lah. Tapi kalau kita, kita rendam pakai air biasa je. Pastu basuh sampai takde rasa minyak kat jari. Tos kering kering.
Satu lagi tips. Bila kita pakai lada kering ni, bila nak blender tu mesti susah nak hancur kan? Lelagi kalau pakai blender yang dah lama. Tips nak bagi senang hancur, rendam dulu lada kering tu dengan air panas sebelum blender. Pastu masa nak blender, letak minyak masak dalam blender tu. Letak separas dengan lada kering. Nanti masa nak tumis, dalam kuali tu letak sikit je minyak. Ok dah malas nak bebel. Jom tengok bahan-bahan yang nak guna.
Bahan bahan:
500g mi kuning
lada kering (blender) -ikutlah nak pedas mana
3 ulas bawang putih (blender)
seulas bawang besar (hiris)
sos cili
sos tomato
kicap
3 biji telur
bebola ikan/kek ikan
sawi
garam
aji
gula
lada merah (hiris)
Cara-caranya:
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang besar yang dah dihiris dan tumis sampai naik bau. Masukkan pula lada kering dengan bawang putih yang dah dikisar tadi. Tumis sampai sambal tua dan pecah minyak. Tambah sedikit air dan masukkan sawi. Biarkan sampai sawi sedikit layu, masukkan sos cili, sos tomato dan kicap. Tambah sedikit garam, aji dan gula sesedap rasa, masukkan fishball/fish cake. Gaul sampai mesra. Masukkan pula mi kuning. Gaul lagi sampai mesra, pastu pecahkan telur atas mi tadi. Biarkan sampai telur sedikit masak sebelum digaul bersama. Gaul lagi sampai kuah sedikit kering pastu masukkan lada merah sebagai hiasan. Tutup api, dan siap! Selamat mencuba!
Selalu ada orang dia nak hilangkan bau kapur pada mi, kena rendam dalam air panas lah apa lah kan. Ikut korang lah. Tapi kalau kita, kita rendam pakai air biasa je. Pastu basuh sampai takde rasa minyak kat jari. Tos kering kering.
Satu lagi tips. Bila kita pakai lada kering ni, bila nak blender tu mesti susah nak hancur kan? Lelagi kalau pakai blender yang dah lama. Tips nak bagi senang hancur, rendam dulu lada kering tu dengan air panas sebelum blender. Pastu masa nak blender, letak minyak masak dalam blender tu. Letak separas dengan lada kering. Nanti masa nak tumis, dalam kuali tu letak sikit je minyak. Ok dah malas nak bebel. Jom tengok bahan-bahan yang nak guna.
Bahan bahan:
500g mi kuning
lada kering (blender) -ikutlah nak pedas mana
3 ulas bawang putih (blender)
seulas bawang besar (hiris)
sos cili
sos tomato
kicap
3 biji telur
bebola ikan/kek ikan
sawi
garam
aji
gula
lada merah (hiris)
Cara-caranya:
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang besar yang dah dihiris dan tumis sampai naik bau. Masukkan pula lada kering dengan bawang putih yang dah dikisar tadi. Tumis sampai sambal tua dan pecah minyak. Tambah sedikit air dan masukkan sawi. Biarkan sampai sawi sedikit layu, masukkan sos cili, sos tomato dan kicap. Tambah sedikit garam, aji dan gula sesedap rasa, masukkan fishball/fish cake. Gaul sampai mesra. Masukkan pula mi kuning. Gaul lagi sampai mesra, pastu pecahkan telur atas mi tadi. Biarkan sampai telur sedikit masak sebelum digaul bersama. Gaul lagi sampai kuah sedikit kering pastu masukkan lada merah sebagai hiasan. Tutup api, dan siap! Selamat mencuba!
0 sahabat mencelah:
Post a Comment