Wednesday, May 18, 2016

[TRAVEL & BACKPACK] ITINERARI TRIP SOLO SEHARI KE PENANG DENGAN BAJET BAWAH RM150!

Hai assalamualaikum!

 Seperti yang dah dijanjikan, ini adalah full itinerary untuk solo backpacking trip aku ke Penang haritu dengan menaiki public transport. Kat bawah ni aku sertakan sekali route bas CAT sebab kat area bandar Georgetown memang nak pergi memana lagi senang pakai CAT. Dahlah free tak payah bayar! Jimat tenaga nak angkut beg lagi hahaha.

CAT route




So inilah itinerary aku berbackpack di penang dalam masa satu hari dengan bajet yang rendah. Actually banyak jelagi boleh pergi tapi stamina aku ni tak setinggi gunung, kaki pun asyik lenguh je hahahaha so aku limitkan lah tempat tempat. Kalau dapat, next time nak pergi area Teluk Bahang pulak. Masuk Taman Negara Penang, rentas titi, main escape fuhh mesti best.

Okaylah. Next entri aku akan kongsi hasil research aku selama sebulan sebelum pergi penang sorang sorang ni haha! See you next time! Xoxo




Monday, May 16, 2016

[TRAVEL & BACKPACK] One-Day Solo Trip to Penang!

Hai assalamualaikum!

Entri kali ni aku nak kongsi pengalaman aku buat kerja gila main redah je pi pulau pinang dalam masa satu hari sambil angkut backpack kat bahu hehe. Next entri insyaAllah aku share itinerary siap total budget apa semua.

So actually minggu lepas aku pergi Shah Alam sebab ada training kat sana seminggu so around Friday tu dah habis lah training nya. Dalam pukul 4.30petang camtu, dari HQ Toyota, aku terus drive pergi Putrajaya. Sebenarnya plan ni aku dah buat sejak middle April tapi kalau ikut plan asal, sepatutnya 2Hari 1Malam tapi sebab Isnin tu kena kerja,and takut nanti penat sangat, so aku jadikan dia 2Malam 1Hari. 2 malam aku spend bantai tidur dalam public transport! Jimat! Hehe.

Dalam masa sebulan tu, memang aku buat research kaw kaw punya sebab ini pertama kali aku nak berjalan jejauh sorang sorang! So planning is really a critical subject. Kena plan betul betul sebab kita tak tahu apa akan jadi kat sana nanti. Tak cukup duit ke, apa ke kan. Tapi bab planning, aku taknak cerita sekarang sebab bab tu banyak gila kalau nak cerita haha. Nanti aku buat entri khas untuk planning eh.

Kenapa aku kata aku buat kerja gila main redah? Satu, sebab tak ada guide yg proper. Semua aku google. Dua, sebab cuaca. Musim hujan weh! Kaji cuaca siap ramalkan tarikh yang aku pergi tu bakal hujan siap ribut petir kau tahu! Tapi syukur alhamdulillah. Allah bantu permudahkan. Sepanjang aku backpack kat Penang, cuma jumpa gerimis je dari pukul 3pm sampai 5pm. 

So aku decide untuk park kereta kat Park & Ride Putrajaya sebelah Putrajaya Sentral sebab situ tempat paling selamat, mudah dan agak murah untuk simpan kereta. Aku tahu ni pun sebab aku buat survey kat group fb Backpacker Buddies Malaysia (BBM). Lepas park, aku terus naik ERL pergi KL Sentral sebab niat di hati nak pi Penang by train. Malangnya, aku sampai je kat kaunter tiket, depa kata tiket ke Butterworth dah habis. Sedih betul. So aku naik ktm komuter patah balik ke TBS.

So sampai TBS dalam pukul 9, aku beli tiket bas Transnasional ke Butterworth pukul 12malam supaya bila aku sampai Butterworth, tak awal sangat, tak lewat sangat. And alhamdulillah memang nice gila sampai sana dalam pukul 6.20pagi. Tapi sengsara jugaklah aku tahan sejuk aircond bas. Part ni aku terlepas pandang sebab lupa nak bawak sweater tebal walaupun dah tahu diri sendiri ni kulit nipis tak tahan sejuk huaa.

Turun bas tu terus pergi surau kat belah kiri terminal bas Butterworth kat area teksi. Sebelah surau tu ada toilet. Kat situlah aku mandi siap solat apa semua. Lepastu aku gerak pi Terminal Feri Sultan Abd Halim. Anggaran jalan kaki dalam 3 minit lah. Sebelum tu aku beli siap siap tiket bas dari Butterworth ke Putrajaya Sentral. Harga tiket semua nanti aku share kat entri satu lagi tau.


Naik feri dalam pukul 8 pagi, 15 minit jakun jakun atas feri, maka sampai lah kat Georgetown pukul 8 suku. Jalan kaki 2 minit, pergi kat Terminal Bas Weld Quay naik bas CAT untuk breakfast roti canai famous kat Jalan Transfer. Yang bestnya, bas CAT ni free takyah bayarrrrr! Tapi dia cover route untuk central region kat Georgetown ni je. Kalau nak pi Batu Ferringhi ke Bukit Bendera ke, kena naik bas lain yang berbayar. Nak naik bas CAT ni kena pi kat Lane 7. Pastu untuk ke Jalan Transfer, kena turun kat Hentian 11. Kedai yang roti canai sedap tu betul betul kat seberang jalan tempat turun bas.

Bertemankan backpack dan buku nota planning aku, makan roti canai banjir + teh tarik sampai agak agak dah boleh angkat punggung, aku pun bayar dan chow. Pastu aku naik bas CAT, satu round balik ke terminal bas. Sebab, aku nak tengok mana je route yang bas CAT ni pergi so senang lah nak match kan dengan itinerary yang aku dah buat. Sampai kat terminal, aku naik bas RapidPenang nombor 204 untuk ke Bukit Bendera. Bas ni je yang pergi sana tau. Take note.


Dalam 30 minit perjalanan, barulah sampai kat Bukit Bendera. Masatu jam dah hampir pukul 11. Cuaca panas terik tapi okay lah as long as tak hujan haha. Bukit Bendera ni banyak tempat kau boleh explore so dua jam kat sana memang takde hal. Spare air mineral banyak banyak sikit tau. Sebab aku berjalan sorang, banyak gambar selfie je hahahahaha. Dahlah angkut backpack ke hulu ke hilir kahkah.


So dah puas berjalan panjat bukit, dalam pukul 1.30 naik bas 204 balik ke Terminal. Dalam bas aku bantai tidur letih woo. Sedar sedar bas dah berenti kat terminal dalam pukul 2 macamtu. Angkut beg, masuk toilet kat terminal, nampak je ada shower, aku decide untuk mandi sebab masyam bau peluh hehe. Selesai freshen up, aku naik bas CAT turun kat Lebuh Chulia. Hentian nombor berapa tah tak ingat ah. Within walking distance, aku jalan pi Masjid Kapitan Keling dengan bantuan penduduk situ. The best part about Georgetown is the PEOPLE. Ya Allah everyone I met was so kind and helpful and friendly I fell in love right awayyyyy.

 So lepas solat jamak qasar kat masjid tu, gerimis pun mula turun. Nasib baik aku bawa payung hehe fefeeling kat korea pun adaa. Jalan sikit masuk lorong depan masjid, Lebuh Chulia, aku jumpa Restoran Kapitan. Makan Nasi Milani + teh o ais limau. Memula aku rasa nak marah jugak sebab orang ramai tapi staf tak cukup. Setengah jam i was left unattended okayyy tapi nasib baik lah nasi milani dia sedap and banyak omg kenyang and puas hati EXCEPT for the services hmm.


 Lepas makan, gerimis pun berenti. So aku ambil peluang cuaca yang redup and sejuk tuuu jenjalan kat lorong Little India. Aku plan ingat nak cari street art tapi sebab dah pukul 5 rasa nanti takdapat pergi tempat lain, so aku gerak pergi Padang Kota Lama. Lepak tengok laut tengok burung gagak tengok bebudak menangis kena kcau dengan badut, pastu main buaian tanpa mengisahkan persepsi orang lain kahkah. Actually masa ni, aku ajak member aku yg study kat USM Pulau Pinang datang jumpa and lepak sama hehe.


 Dalam pukul 7 tu member aku offer nak bawak aku pergi memana yang aku nak pergi so aku ajak dia pergi Batu Ferringhi Night Market. Okay kalau nak naik bas, make sure bas RapidPenang nombor 101 okayy? Sama ada naik dari terminal bas, ataupun dari KOMTAR. Jarak dalam 30 minit perjalanan. Pukul 7.30 dah sampai, singgah surau kat Petronas, solat jamak qasar maghrib-isyak, pastu berjalan pergi night market bebetul depan petronas tadi tu. Night market dia bapak panjanggg. Lenguh bak ang. Macam macam ada jual situ tapi aku tak beli apa apa lah pun haha. Belakang night market tu ada beach so dah habis satu round , kitorang pun pergi pantai. Cabut kasut, jalan tepi laut menghala ke arah nak balik ke petronas. Sepanjang jalan tu ya Allah bestnya angin laut dengan suhu air yg hangat hangat dengan bunyi ombak. Syukur cuaca best. Hikmah Allah bagi.

 Habis tu, dalam pukul 9 kitorang gerak balik ke Georgetown. Kalau naik bas, jangan risau. Bas sentiasa ada. Sampai Georgetown dalam pukul 9.30, terus pergi Restoran Sup Hameed. Famous juga lah kedai makan ni. Sebab kaki pun dah penat asyik berjalan je tak rehat, so aku decide untuk habiskan masa dengan duduk lepak situ je. Pukul 10.30 macam tu, kitorang jalan kat area situ ala ala cafe style window shopping lah haha.Surprisingly, banyak lagi tempat best best area Love Lane punya lorong. Sayang betul masa dah tak banyak. Kekangan.

 Pukul 11.30 balik jeti. Malangnya, the next ferry cuma akan gerak pukul 12.30 je. Kalut gilalah aku planning dengan timing dah tak selari. Kau bayangkan lahhh tiket bas aku pukul 12.30 kot! Matilanakk. Terus aku call nombor kat tiket bas. Kawtim punya kawtim drebar bas tu kata dia boleh tunggu tapi kena cepat. Kalau tak, dia tinggal. Maka berlarilah aku dari tempat feri berenti sampai lah kat tempat bas gila kauu beg berat kaki penat dah tu nak kejar bas lagi hahahaha nasib baik tak kena tinggal. I've told you warga Penang banyak yang murni hati budinya huhu.

 Masuk bas je terus gelap dunia aku. Tidur macam sebulan tak tidur hahaha alhamdulillah selamat sampai kat Putrajaya Sentral.

 Allah banyak tolong aku. Ni first experience aku kot nak solo travelling. Dahlah perempuan, tempat tu tak familiar langsung pulak tu. Kau nak tahu, sebenarnya aku berdoa sungguh sungguh mintak Allah lancarkan perjalanan aku. Dia tahu macam mana nak ubat hati aku yang cedera ni. Dia pertemukan aku dengan manusia manusia yang baik di sepanjang perjalanan aku walaupun pergi satu hari je haha. But still, aku bersyukur gila semuanya berjalan lancar, dapat pergi tempat yang asing bagi aku, rasa macam baru dapat semangat baru tahu tak haha. Aku macam nak cadangkan kat sesiapa yang patah hati or tengah frust, dan rasa macam nak bawa diri tapi takutkan keselamatan, pergilah Georgetown. Go find your true self. Challenge yourself. Get out of your comfort zone. Find some useful thing to distract you and at the same time can build the stronger version of you.

 Hmm macam pakar motivasi pulak tetiba. Okay lah. Nanti kita sambung kat next entri. Aku akan share budget itinerary aku untuk trip sehari ke penang ni. See you there!

Wednesday, April 27, 2016

[RESEPI] Kentang Goreng Sambal Bilis

Hai assalamualaikum!

Harini kita nak kongsi resepi lauk fav sendiri. Dulu masa belajar kat UTM mesti kena ada lauk ni. Tak pernah jemu pun hehe. Actually kita tak tahu lah nama lauk ni apa tapi kita panggil dia kentang goreng sambal bilis. Rupa dia cenggini haa.



Tapi bila kita yang masak, rupa dia terus jadi cenggini kakakakakaka!



Tak kisahlah takde rupa pun yang penting rasa dia tu serupa dengan yang kita makan kat arked cengal UTM dulu! Wallawehh puji air tangan sendiri pulak ;p

Okay so bahan bahan nya simple jee.

Bahan bahan:

3 biji kentang - potong bentuk wedges
Ikan bilis
Sebiji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
15 tangkai lada kering - dikisar
sos tiram
sos cili
garam
aji
gula

Cara caranya:

Panaskan minyak untuk menggoreng. Goreng kentang yang dah dipotong dalam bentuk wedges tu sampai garing. Bila dah siap, tos kan dan goreng ikan bilis pulak pakai minyak yang sama. Jangan membazir hehe. Pastu angkat dan tos kan.

Guna minyak baru, panaskan dalam kuali. Masukkan bawang besar dan bawang putih dan tumis sampai naik bau. Masukkan pulak lada kering yang dah dikisar dalam kuali tadi dan tumis sampai pecah minyak. Lepastu masukkan satu sudu sos tiram, satu sudu sos cili, garam, aji dan gula. Gaul sampai sebati. Masukkan kentang dan bilis yang dah digoreng tadi dan gaul sampai mesra. Siap! ;D

Rindu pulak nak balik UTM.

Monday, April 25, 2016

[RESEPI] Asam Pedas Ikan Kembung

Hai assalamualaikum!

 Harini actually tak berapa sihat. Tapi nak jugak share resepi lagi kat sini sebab dah mengada-ngada pergi kerja dalam keadaan badan tak berapa nak kuat pastu end up datang kerja bosan takde buat menda haha.

Biasalah weh. Ekonomi negara kita memang tengah teruk ni. Buktinya, slow gila jualan kereta dua tiga bulan ni wehhh kita makan apa yang kita masak jeeee. Dah lama tak makan kat kedai huhu.

Okay lah sempat pulak mengadu domba hehe. So harini kita nak kongsi resepi asam pedas versi orang johor. Ikan tak semestinya ikan kembung jee. Ikan selar kuning boleh, pelaling boleh, kerisi boleh, ikan mata besar pun boleh! Apa apa ikan pun boleh sajaaaaaaa. Apa beza asam pedas johor dengan negeri lain? Entah lah. Tapi kalau melaka punya, masam betul asam pedas dia kalau nak bandingkan dengan johor punya. Senang cerita, datang rumah meh. Kita bagi awak rasa asam pedas johor. :p


Tips masak asam pedas? Takde tips. Yang penting, asal pakai lada kering je, mesti kena betul betul tua bila tumis tu. InsyaAllah masak apa apa pun nanti jadi sedap. Actually kalaunak super sedap, instead of blender, baik tumbuk je satu satu bahannya. Tapi nak jimat masa, plus taknak kacau jiran atas bawah kiri kanan bila menumbuk tu, so blender je lah senang.

Bahan-bahan:

20 tangkai lada kering - dikisar
Sebiji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
Seinci halia - dikisar
Seinci kunyit hidup - dikisar
*sebelum kisar tu letak minyak masak dalam blender kasi cepat hancur*
Sebatang serai - diketuk hujungnya
ikan kembung 3 ke 4 ekor
Asam keping satu
Garam
Aji
Gula

Cara caranya:

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam kuali. Tumis sampai pecah minyak dan sampai sambal tu tua. Bila dah pecah minyak baru masukkan serai, tambah air, garam, aji dan gula. Pastu masukkan ikan, masukkan asam keping, biarkan mendidih. Kalau pedas sangat, tambah lagi gula. Kacau mesra dan siap! Selamat mencuba!

P/s: nak lagi sedap, tambah bunga kantan dengan daun kesum allahuu allahuu sedapnyaaaaaaa!

Sunday, April 24, 2016

[RESEPI] Mee Goreng Paling Senang

Hai assalamualaikum!

Harini nak kongsi resepi mi goreng pulak. Resepi ni sangat sesuai untuk newbies yang baru nak belajar memasak sebab tak leceh nak masak mi ni. Paling penting, telur kena extra, taknak taugeh! Hmm.

Selalu ada orang dia nak hilangkan bau kapur pada mi, kena rendam dalam air panas lah apa lah kan. Ikut korang lah. Tapi kalau kita, kita rendam pakai air biasa je. Pastu basuh sampai takde rasa minyak kat jari. Tos kering kering.

Satu lagi tips. Bila kita pakai lada kering ni, bila nak blender tu mesti susah nak hancur kan? Lelagi kalau pakai blender yang dah lama. Tips nak bagi senang hancur, rendam dulu lada kering tu dengan air panas sebelum blender. Pastu masa nak blender, letak minyak masak dalam blender tu. Letak separas dengan lada kering. Nanti masa nak tumis, dalam kuali tu letak sikit je minyak. Ok dah malas nak bebel. Jom tengok bahan-bahan yang nak guna.



Bahan bahan:

500g mi kuning
lada kering (blender) -ikutlah nak pedas mana
3 ulas bawang putih (blender)
seulas bawang besar (hiris)
sos cili
sos tomato
kicap
3 biji telur
bebola ikan/kek ikan
sawi
garam
aji
gula
lada merah (hiris)

Cara-caranya:

Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang besar yang dah dihiris dan tumis sampai naik bau. Masukkan pula lada kering dengan bawang putih yang dah dikisar tadi. Tumis sampai sambal tua dan pecah minyak. Tambah sedikit air dan masukkan sawi. Biarkan sampai sawi sedikit layu, masukkan sos cili, sos tomato dan kicap. Tambah sedikit garam, aji dan gula sesedap rasa, masukkan fishball/fish cake. Gaul sampai mesra. Masukkan pula mi kuning. Gaul lagi sampai mesra, pastu pecahkan telur atas mi tadi. Biarkan sampai telur sedikit masak sebelum digaul bersama. Gaul lagi sampai kuah sedikit kering pastu masukkan lada merah sebagai hiasan. Tutup api, dan siap! Selamat mencuba!