Assalamualaikum and hi!
Kakakaka panjang kemain tajuk entri. So harini aku nak share resepi ringkas nasi goreng tomyam. Sebenarnya semalam tetiba rindu nak makan nasi goreng tomyam kat arked meranti utm huhu pastu tengok macam boleh buat je ni so hentam punya hentam tetiba eh menjadi!!
Hebat tak hebat? Kakaka!
Caranya mudah je. Buat macam nak goreng nasi goreng biasa, tapi tambah kan kiub tomyam, daun limau, dengan serai je hehe tapi kalau rajin tambah lah sekali sotong udang seafood yg lain semua eh. So resepi yang aku nak share ni kira paling basic lah. InsyaAllah berjaya hehe selamat memcuba!
Bahan-bahan:
Nasi putih
Bawang besar dihiris
Bawang merah ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
Cili api ditumbuk
Daun limau disiat
Serai dihiris kasar
Dua kiub tomyam
Telur
Garam
Gula
Aji
Cara memasak:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili api yang dah ditumbuk sampai naik bau. Masukkan sekali bawang besar yang dah dihiris tadi tu. Masukkan kiub tomyam dan tambah sedikit air supaya kiub mudah larut. Masukkan daun limau dan serai, kacau. Masukkan garam, gula dan ajinomoto. Bila air dah sedikit kering, pecahkan telur dan biarkan sehingga telur masak. Masukkan nasi, gaul sampai mesra dan sebati. Sesuaikan rasa dia dan siappp!
Senang kan? Okay till we meet again xoxo!
0 sahabat mencelah:
Post a Comment