Assalamualaikum and hi!
Siapa sini suka gila makan sambal hijau meh angkat tangan! Hehe. Actually aku mula ketagih dengan sambal hijau ni sejak tahun lepas. Masatu ada promosi mi segera jenama Indomie. Pastu ada satu maggi Indomie ni nama dia Mi Goreng Cili Hijau. Sedappp gilaaaaa sampai aku paksa semua Geng Gagak untuk makan maggi cili hijau ni and end up diorang pun suka kecuali Azreen ceh.
So dari situ aku try buat sambal hijau sendiri tapi sebab rumah aku takde stok belacan so sambal hijau versi aku memang takde belacan and sangat simple dan mudah.
PINJAM GAMBAR GOOGLE SEBAB TAK SEMPAT AMIK GAMBAR SAMBAL SENDIRI DAH HABIS DAH SAMBALNYA HEHE |
Bahan-bahan:
5 biji cili hijau besar
10 biji cili api
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Bawang besar (hiris kasar)
Minyak masak
Garam
Gula
Ajinomoto
Perencah Secukup Rasa
Cara memasak:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan cili hijau, cili api, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis ke dalam kuali. Semua bahan-bahan di atas takpayah dipotong. Tumis je bulat bulat. Bila bawang dan cili dah bertukar warna, angkat dan toskan bahan-bahan yang ditumis tadi. Masukkan bahan-bahan tersebut dalam lesung batu dan ketuk sekuat hati sampai jiran kiri kanan punya rumah bergegar. Agak-agak dah lumat tu, masukkan semula bahan-bahan tadi dalam kuali yang ada minyak bersama api yang sederhana kecil. Kalau nak sambal tu berkuah, bolehlah tambah air (jangan banyak-banyak nanti tak power. Sikit je bagi nampak basah). Masukkan bawang besar, garam, sedikit gula, sedikit ajinomoto dan perencah secukup rasa. Kacau sampai sebati dan sambal hijau sedia untuk dinikmati! Selamat mencuba!
Tips and trick: Kalau nak buat dalam kuantiti yang banyak tapi takmau pedas sangat, lebihkan bawang dan ikan bilis.
0 sahabat mencelah:
Post a Comment