Tuesday, August 16, 2016

[RESEPI] Nasi Goreng Tomyam Paling Simple Paling Cepat Sedap Boleh Tahan!

Assalamualaikum and hi!

Kakakaka panjang kemain tajuk entri. So harini aku nak share resepi ringkas nasi goreng tomyam. Sebenarnya semalam tetiba rindu nak makan nasi goreng tomyam kat arked meranti utm huhu pastu tengok macam boleh buat je ni so hentam punya hentam tetiba eh menjadi!!

Hebat tak hebat? Kakaka! 

Caranya mudah je. Buat macam nak goreng nasi goreng biasa, tapi tambah kan kiub tomyam, daun limau, dengan serai je hehe tapi kalau rajin tambah lah sekali sotong udang seafood yg lain semua eh. So resepi yang aku nak share ni kira paling basic lah. InsyaAllah berjaya hehe selamat memcuba!



Bahan-bahan:

Nasi putih
Bawang besar dihiris
Bawang merah ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
Cili api ditumbuk
Daun limau disiat
Serai dihiris kasar
Dua kiub tomyam
Telur
Garam
Gula
Aji

Cara memasak:

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili api yang dah ditumbuk sampai naik bau. Masukkan sekali bawang besar yang dah dihiris tadi tu. Masukkan kiub tomyam dan tambah sedikit air supaya kiub mudah larut. Masukkan daun limau dan serai, kacau. Masukkan garam, gula dan ajinomoto. Bila air dah sedikit kering, pecahkan telur dan biarkan sehingga telur masak. Masukkan nasi, gaul sampai mesra dan sebati. Sesuaikan rasa dia dan siappp! 

Senang kan? Okay till we meet again xoxo!

Friday, August 5, 2016

"Cancer Is Never A Joke"


  1. Aku jumpa tweet ni kat timeline. Terus peristiwa tu datang menerpa menerjah memori.
Haritu hari keputusan penuh CT Scan mak keluar. Sebenarnya malam tu lagi doktor yang in-charge dah maklumkan serba sedikit tentang kemungkinan mak ada ketumbuhan di paru-paru. Tapi aku sangat yakin tumor tu bersifat 'benign' bukannya 'malignant'. Aku buat solat hajat mohon Allah permudahkan semua dan kembalikan semula nikmat kesihatan kepada mak. 

Jadi, pagi tu nurse minta kami berpindah keluar dari bilik wad yang khas untuk mak tu. Sebab ada pesakit tibi kena admit dan bilik kuarantin semua penuh. Kebetulan hari tu memang giliran aku menjaga mak di hospital jadi aku terus bantu pindahkan katil mak. Dalam kalut kalut cari tempat baru untuk mak, doktor yang sama datang ke arah kami.

Kau tahu tak debar dada aku ni macam mana? 

"Selamat pagi, cik. Macam mana hari ni?"

"Saya rasa macam dah boleh keluar harini lah doktor!" Ujar mak berseloroh.

Aku hanya tersenyum di birai katil.

"Ini anak yang nombor berapa,cik?"

Mak menjawab semua soalan yang diajukan dengan muka yang sedikit ceria. 10 hari mak berkampung di sini, mestilah dah tak senang duduk.

"Jadi saya terangkan keputusan ct scan tu pada cik dan anak lah ye. Kalau cik tak faham atau kurang jelas, cik cakap yee."

Kami mengangguk serentak sambil tangan mak aku genggam.

"Cik, ketumbuhan yang saya beritahu malam tadi, sebenarnya bukan di paru-paru je. Tapi dia dah pergi ke hati, limpa, dan beberapa bahagian kecil yang lain. Dalam bahasa mudahnya, dia dah merebak. Dari segi sains perubatan, kita panggil kanser ye cik. Dalam kes cik, minta maaf ye cik, kanser ni dah tahap 4..."

Doktor tu jelaskan lagi prosedur yang bakal mak lalui dan segala benda yang aku dah tak mampu nak serap masuk dalam kepala otak ni. Tangan aku sejuk dan menggigil. Aku pandang mak, dia senyum je. Terdetik juga di hati aku, mak ni dengar tak doktor tu cakap apa? Kenapa dia tenang je?

Lepas habis terangkan semua, doktor tu berlalu pergi. Entah bila masa dia pegang bahu aku pun aku tak sedar. Deria aku dah tak ada fungsi lepas dengar perkataan 'kanser' tu.

"Sasa, jangan bagitahu abah dengan kakak kakak kau dulu." Mak pandang aku. Masih dengan senyuman.

"Mak, sasa pergi amik kerusi kat luar kejap ye." Aku cium dahi mak dan berlalu.

Kau faham tak bebanan yang aku tanggung masa tu? Macam mana aku nak sampaikan berita ni pada abah? Pada kakak kakak abang abang? Pada adik yang paling rapat dan manja dengan mak? Hakikat yang mak akan tinggalkan kita semua? Ini kanser, beb. Kanser. Kau boleh kata ada keajaiban, ada pesakit kanser yang boleh sembuh, ada banyak alternatif, boleh usaha. Kau duduk tempat aku dan kau akan tahu. Otak kau takkan jadi positif serta merta dalam keadaan ni.

Dengan air mata yang bertakung, aku dail nombor kakak sulungku.

"Hello sasa~"

Masa ni satu je yang aku mampu buat. Menangis. Kakak aku yang masatu tak tahu apa apa pun menangis sama. Dalam tangisan tu aku bagitahu dia pasal penyakit mak. Laaaagilah kuat kitorang menangis. Aku tak perlu bagi sebab kenapa kena menangis walaupun masatu mak masih bernyawa dan ada peluang untuk sembuh. Aku yakin, sesiapapun yang melalui situasi ni akan faham. Serta merta.

Bila bukan kau atau ahli keluarga yang kena kanser, mungkin kau boleh jadikan benda ni bahan gurauan.

"Aku kalau jumpa manusia macam ni, boleh kena kanser doh!"

"Orang macam ni elok tuhan bagi dia kanser je lah lagi bagus."

"Mati kena kanser lagi baik dari kena langgar."

Ini ayat ayat yang aku pernah dengar/baca. Seriously, this is not a joke. Be it penyakit apa pun, don't make fun of it. Bcs you have never seen your beloved ones hardly hanging on to their lives. You have never seen your mother's spirit going down after every ups when things didnt go the way she wanted  them to be. You have never seen your mother dying right in front of you and you just could stand there helplessly, uselessly.

Be kind with your words. Don't make them consume you.

May Allah bless your soul, mother. I miss you so much. ❤️

Friday, May 27, 2016

[RESEPI] Nasi Goreng Segera For Beginners

Hai asalamualaikum!

Fuhh lama betul tak datang sini ceh heehehe. So harini aku nak share lah resi nasi goreng walaupun semua orang dah reti goreng nasi tapi aku nak share jugak haha!

Actually, aku tak pernah properly belajar memasak daripada arwah mak aku. Masa dia sakit dulu lah baru aku betul betul masuk dapur. Masa tu, goreng nasi pun aku tak reti. Menyesal beb tak tengok mak masak :(

Disebabkan tak sempat dididik dengan sempurna (haha), so aku try lah buat eksperimen sendiri kat dapur. Well i spent 4 years in university doing research and experiments kot! hehe. So apa yang aku belajar sendiri adalah, nasi goreng akan jadi lebih sedap bila pakai banyak bawang besar/merah, dan kalau rencahnya ditumbuk berbanding dikisar.

Jadi, bagi anda yang baru nak belajar memasak nasi goreng, dan bagi anda yang tak suka ada sayur atau kangkung dalam nasi goreng, entri ini adalah untuk anda! Yay hehehe

Bahan bahan:

Nasi putih
Bawang besar
Bawang putih
Ikan bilis
Cili padi
Bebola ikan
Telur
Garam
Gula
Ajinomoto

*kuantiti ikut berapa ramai nak makan. Bawang besar kasi banyak banyak sikit baru padu

Cara cara:

Bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan cili padi ditumbuk lumat. Kalau nak kisar pun boleh tapi kisar jangan sampai hancur lumat pulak!

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan bahan tumbuk tadi sampai naik bau. Masukkan bebola ikan yang dah dipotong kecil dan gaul sampai mesra dan sampai bahan sedikit kering.

pecahkan telur dalam kuali tadi dan biarkan sekejap sampai telur sedikit masak. Masukkan garam, gula dan ajinomoto. Gaul mesra.

Masukkan nasi putih dan gaul lagi sampai sebati. Tambahkan garam kalau kurang masin. Siap! K dah bye.

Wednesday, May 18, 2016

[TRAVEL & BACKPACK] ITINERARI TRIP SOLO SEHARI KE PENANG DENGAN BAJET BAWAH RM150!

Hai assalamualaikum!

 Seperti yang dah dijanjikan, ini adalah full itinerary untuk solo backpacking trip aku ke Penang haritu dengan menaiki public transport. Kat bawah ni aku sertakan sekali route bas CAT sebab kat area bandar Georgetown memang nak pergi memana lagi senang pakai CAT. Dahlah free tak payah bayar! Jimat tenaga nak angkut beg lagi hahaha.

CAT route




So inilah itinerary aku berbackpack di penang dalam masa satu hari dengan bajet yang rendah. Actually banyak jelagi boleh pergi tapi stamina aku ni tak setinggi gunung, kaki pun asyik lenguh je hahahaha so aku limitkan lah tempat tempat. Kalau dapat, next time nak pergi area Teluk Bahang pulak. Masuk Taman Negara Penang, rentas titi, main escape fuhh mesti best.

Okaylah. Next entri aku akan kongsi hasil research aku selama sebulan sebelum pergi penang sorang sorang ni haha! See you next time! Xoxo




Monday, May 16, 2016

[TRAVEL & BACKPACK] One-Day Solo Trip to Penang!

Hai assalamualaikum!

Entri kali ni aku nak kongsi pengalaman aku buat kerja gila main redah je pi pulau pinang dalam masa satu hari sambil angkut backpack kat bahu hehe. Next entri insyaAllah aku share itinerary siap total budget apa semua.

So actually minggu lepas aku pergi Shah Alam sebab ada training kat sana seminggu so around Friday tu dah habis lah training nya. Dalam pukul 4.30petang camtu, dari HQ Toyota, aku terus drive pergi Putrajaya. Sebenarnya plan ni aku dah buat sejak middle April tapi kalau ikut plan asal, sepatutnya 2Hari 1Malam tapi sebab Isnin tu kena kerja,and takut nanti penat sangat, so aku jadikan dia 2Malam 1Hari. 2 malam aku spend bantai tidur dalam public transport! Jimat! Hehe.

Dalam masa sebulan tu, memang aku buat research kaw kaw punya sebab ini pertama kali aku nak berjalan jejauh sorang sorang! So planning is really a critical subject. Kena plan betul betul sebab kita tak tahu apa akan jadi kat sana nanti. Tak cukup duit ke, apa ke kan. Tapi bab planning, aku taknak cerita sekarang sebab bab tu banyak gila kalau nak cerita haha. Nanti aku buat entri khas untuk planning eh.

Kenapa aku kata aku buat kerja gila main redah? Satu, sebab tak ada guide yg proper. Semua aku google. Dua, sebab cuaca. Musim hujan weh! Kaji cuaca siap ramalkan tarikh yang aku pergi tu bakal hujan siap ribut petir kau tahu! Tapi syukur alhamdulillah. Allah bantu permudahkan. Sepanjang aku backpack kat Penang, cuma jumpa gerimis je dari pukul 3pm sampai 5pm. 

So aku decide untuk park kereta kat Park & Ride Putrajaya sebelah Putrajaya Sentral sebab situ tempat paling selamat, mudah dan agak murah untuk simpan kereta. Aku tahu ni pun sebab aku buat survey kat group fb Backpacker Buddies Malaysia (BBM). Lepas park, aku terus naik ERL pergi KL Sentral sebab niat di hati nak pi Penang by train. Malangnya, aku sampai je kat kaunter tiket, depa kata tiket ke Butterworth dah habis. Sedih betul. So aku naik ktm komuter patah balik ke TBS.

So sampai TBS dalam pukul 9, aku beli tiket bas Transnasional ke Butterworth pukul 12malam supaya bila aku sampai Butterworth, tak awal sangat, tak lewat sangat. And alhamdulillah memang nice gila sampai sana dalam pukul 6.20pagi. Tapi sengsara jugaklah aku tahan sejuk aircond bas. Part ni aku terlepas pandang sebab lupa nak bawak sweater tebal walaupun dah tahu diri sendiri ni kulit nipis tak tahan sejuk huaa.

Turun bas tu terus pergi surau kat belah kiri terminal bas Butterworth kat area teksi. Sebelah surau tu ada toilet. Kat situlah aku mandi siap solat apa semua. Lepastu aku gerak pi Terminal Feri Sultan Abd Halim. Anggaran jalan kaki dalam 3 minit lah. Sebelum tu aku beli siap siap tiket bas dari Butterworth ke Putrajaya Sentral. Harga tiket semua nanti aku share kat entri satu lagi tau.


Naik feri dalam pukul 8 pagi, 15 minit jakun jakun atas feri, maka sampai lah kat Georgetown pukul 8 suku. Jalan kaki 2 minit, pergi kat Terminal Bas Weld Quay naik bas CAT untuk breakfast roti canai famous kat Jalan Transfer. Yang bestnya, bas CAT ni free takyah bayarrrrr! Tapi dia cover route untuk central region kat Georgetown ni je. Kalau nak pi Batu Ferringhi ke Bukit Bendera ke, kena naik bas lain yang berbayar. Nak naik bas CAT ni kena pi kat Lane 7. Pastu untuk ke Jalan Transfer, kena turun kat Hentian 11. Kedai yang roti canai sedap tu betul betul kat seberang jalan tempat turun bas.

Bertemankan backpack dan buku nota planning aku, makan roti canai banjir + teh tarik sampai agak agak dah boleh angkat punggung, aku pun bayar dan chow. Pastu aku naik bas CAT, satu round balik ke terminal bas. Sebab, aku nak tengok mana je route yang bas CAT ni pergi so senang lah nak match kan dengan itinerary yang aku dah buat. Sampai kat terminal, aku naik bas RapidPenang nombor 204 untuk ke Bukit Bendera. Bas ni je yang pergi sana tau. Take note.


Dalam 30 minit perjalanan, barulah sampai kat Bukit Bendera. Masatu jam dah hampir pukul 11. Cuaca panas terik tapi okay lah as long as tak hujan haha. Bukit Bendera ni banyak tempat kau boleh explore so dua jam kat sana memang takde hal. Spare air mineral banyak banyak sikit tau. Sebab aku berjalan sorang, banyak gambar selfie je hahahahaha. Dahlah angkut backpack ke hulu ke hilir kahkah.


So dah puas berjalan panjat bukit, dalam pukul 1.30 naik bas 204 balik ke Terminal. Dalam bas aku bantai tidur letih woo. Sedar sedar bas dah berenti kat terminal dalam pukul 2 macamtu. Angkut beg, masuk toilet kat terminal, nampak je ada shower, aku decide untuk mandi sebab masyam bau peluh hehe. Selesai freshen up, aku naik bas CAT turun kat Lebuh Chulia. Hentian nombor berapa tah tak ingat ah. Within walking distance, aku jalan pi Masjid Kapitan Keling dengan bantuan penduduk situ. The best part about Georgetown is the PEOPLE. Ya Allah everyone I met was so kind and helpful and friendly I fell in love right awayyyyy.

 So lepas solat jamak qasar kat masjid tu, gerimis pun mula turun. Nasib baik aku bawa payung hehe fefeeling kat korea pun adaa. Jalan sikit masuk lorong depan masjid, Lebuh Chulia, aku jumpa Restoran Kapitan. Makan Nasi Milani + teh o ais limau. Memula aku rasa nak marah jugak sebab orang ramai tapi staf tak cukup. Setengah jam i was left unattended okayyy tapi nasib baik lah nasi milani dia sedap and banyak omg kenyang and puas hati EXCEPT for the services hmm.


 Lepas makan, gerimis pun berenti. So aku ambil peluang cuaca yang redup and sejuk tuuu jenjalan kat lorong Little India. Aku plan ingat nak cari street art tapi sebab dah pukul 5 rasa nanti takdapat pergi tempat lain, so aku gerak pergi Padang Kota Lama. Lepak tengok laut tengok burung gagak tengok bebudak menangis kena kcau dengan badut, pastu main buaian tanpa mengisahkan persepsi orang lain kahkah. Actually masa ni, aku ajak member aku yg study kat USM Pulau Pinang datang jumpa and lepak sama hehe.


 Dalam pukul 7 tu member aku offer nak bawak aku pergi memana yang aku nak pergi so aku ajak dia pergi Batu Ferringhi Night Market. Okay kalau nak naik bas, make sure bas RapidPenang nombor 101 okayy? Sama ada naik dari terminal bas, ataupun dari KOMTAR. Jarak dalam 30 minit perjalanan. Pukul 7.30 dah sampai, singgah surau kat Petronas, solat jamak qasar maghrib-isyak, pastu berjalan pergi night market bebetul depan petronas tadi tu. Night market dia bapak panjanggg. Lenguh bak ang. Macam macam ada jual situ tapi aku tak beli apa apa lah pun haha. Belakang night market tu ada beach so dah habis satu round , kitorang pun pergi pantai. Cabut kasut, jalan tepi laut menghala ke arah nak balik ke petronas. Sepanjang jalan tu ya Allah bestnya angin laut dengan suhu air yg hangat hangat dengan bunyi ombak. Syukur cuaca best. Hikmah Allah bagi.

 Habis tu, dalam pukul 9 kitorang gerak balik ke Georgetown. Kalau naik bas, jangan risau. Bas sentiasa ada. Sampai Georgetown dalam pukul 9.30, terus pergi Restoran Sup Hameed. Famous juga lah kedai makan ni. Sebab kaki pun dah penat asyik berjalan je tak rehat, so aku decide untuk habiskan masa dengan duduk lepak situ je. Pukul 10.30 macam tu, kitorang jalan kat area situ ala ala cafe style window shopping lah haha.Surprisingly, banyak lagi tempat best best area Love Lane punya lorong. Sayang betul masa dah tak banyak. Kekangan.

 Pukul 11.30 balik jeti. Malangnya, the next ferry cuma akan gerak pukul 12.30 je. Kalut gilalah aku planning dengan timing dah tak selari. Kau bayangkan lahhh tiket bas aku pukul 12.30 kot! Matilanakk. Terus aku call nombor kat tiket bas. Kawtim punya kawtim drebar bas tu kata dia boleh tunggu tapi kena cepat. Kalau tak, dia tinggal. Maka berlarilah aku dari tempat feri berenti sampai lah kat tempat bas gila kauu beg berat kaki penat dah tu nak kejar bas lagi hahahaha nasib baik tak kena tinggal. I've told you warga Penang banyak yang murni hati budinya huhu.

 Masuk bas je terus gelap dunia aku. Tidur macam sebulan tak tidur hahaha alhamdulillah selamat sampai kat Putrajaya Sentral.

 Allah banyak tolong aku. Ni first experience aku kot nak solo travelling. Dahlah perempuan, tempat tu tak familiar langsung pulak tu. Kau nak tahu, sebenarnya aku berdoa sungguh sungguh mintak Allah lancarkan perjalanan aku. Dia tahu macam mana nak ubat hati aku yang cedera ni. Dia pertemukan aku dengan manusia manusia yang baik di sepanjang perjalanan aku walaupun pergi satu hari je haha. But still, aku bersyukur gila semuanya berjalan lancar, dapat pergi tempat yang asing bagi aku, rasa macam baru dapat semangat baru tahu tak haha. Aku macam nak cadangkan kat sesiapa yang patah hati or tengah frust, dan rasa macam nak bawa diri tapi takutkan keselamatan, pergilah Georgetown. Go find your true self. Challenge yourself. Get out of your comfort zone. Find some useful thing to distract you and at the same time can build the stronger version of you.

 Hmm macam pakar motivasi pulak tetiba. Okay lah. Nanti kita sambung kat next entri. Aku akan share budget itinerary aku untuk trip sehari ke penang ni. See you there!